FÉKJAVÍTÁS

Fékrendszer és fékmechanika javítása

A járművek fékrendszere a biztonságunkért felelős, a mozgó jármű lassításáról, megállásáról illetve álló helyzetbe rögzítéséről gondoskodik. Elengedhetetlen az autónk megállításához a jól karbantartott fékmechanika. Különböző fékrendszer típusok vannak, amely az autó lassításáét működtetünk, ilyen a súrlódó fék, az elektromos fék, a motorfék vagy a folyadékfék. A mai autók nagy részében súrlódó fékrendszert működtetünk. Általában lábbal, egy pedál segítségével működtetve hozzuk létre a megfelelő fékezőerőt. Ahhoz, hogy ez a megfelelő fékezőerő kialakuljon, a pedál lenyomását követően, a főfékhenger nyomást állít elő a hidraulikus csőben lévő fékfolyadékra, amely továbbítja a nyomást a fékmunkahengerekhez és a féknyergekhez így lassítja a kerekeket. Egyes típusok vákuumos, hidraulikus vagy sűrített levegős fékrásegítőt is alkalmaznak a fékrendszerben. A mai autókban ABS (Anti-lock/ing/ Braking System) van beszerelve, ami fékezéskor a kerekek blokkolását gátolja meg, hogy nagyobb fékezéskor a kerekek gördüljenek, így az autó irányítható marad. A  fékfolyadék, szintetikus folyadék, amelynek összetétele és állapota nagyon fontos tényező a fékrendszerünkben. Javasolt idő a 2 évenkénti cseréje, ugyanis a fékfolyadék higroszkopikus folyadék, tehát magába szívja a vizet, amely már a szabad levegő érintkezésével felveszi a levegő páratartalmát és így víz kerülhet a rendszerbe. Ilyenkor a fékfolyadék forráspontja megváltozik, a folyadék elöregszik, vagy akár a szintje lecsökken, legvégső esetben a fékpedál beesik.

Fékjavítás során mi, leellenőrizzük a fékbetétek vastagságát, a féktárcsák állapotát, és felmérjük a fékrendszer egyéb elemeinek állapotát. Ellenőrizzük a fékfolyadék szintjét, illetve mérőműszerrel a fékfolyadék minőségét. Minden esetben a lehető legrövidebb idő alatt elvégezzük a fékrendszer javítását, szükséges alkatrészeket az előre megbeszélt időpontra, akár előre megrendeljük. Minőségi alkatrészeket szerelünk be az autókba, hogy a lehető leghatékonyabb, legbiztonságosabb legyen a fékrendszer és élettartalma is hosszúra nyúljon. ABS meghibásodása esetén, megkeressük a hiba okát, szükséget alkatrészeket kicseréljük, diagnosztikai műszerrel, hibakódot törlünk. Minden esetben az ügyfél igényei szerint választjuk ki és szereljük be a gépjárművekbe az fékalkatrészeket. Az általunk szervizelt autók, fékrendszerét díjmentesen átvizsgáljuk, állapotát felmérjük, a szükséges javításra javaslatot teszünk.
 

A fékrendszer meghibásodására több lehetséges visszajelzés is tapasztalható:

 • Csikorgó hang a lassításnál
 • Pulzál vagy üt a fékpedál lassításnál
 • Pulzál vagy ráz a kormány fékezésnél
 • Nem megfelelő féktávolság, megnő a féktávolság
 • Nagyon puha a fékpedál
 • Súrlódó vagy fémes hang fékezésnél
 • Nagy sebességről fékezésnél morgó hang
 • Rögzítő fék nem működik, kézifékkar behúzására nem áll meg a jármű
 • Műszerfalon figyelmeztető jelzés jelenik meg
 • ABS hibajelzés a műszerfalon
 • Nagyobb fékezésnél a kerekek blokkolnak, ’csúszik’ az autó
 • Lassításnál félrehúz az autó Intenzív gumikopás
 • Beesik a fékpedál

  Felkészült autószerelő csapattal, professzionális felszereléssel és megoldás orientált szolgáltatással várjuk.


  Márkafüggetlen autószerelő műhelyünk a 1116 Budapest, Fehérvári út 144. szám felől közelíthető meg, és az udvarban balra leghátul, a kék épület mögött található.

  Hívjon most!

  office@car-go.hu

  Hétköznap: 08.00- 17.00

  1116 Fehérvári út 144. 12-es épület.