KIPUFOGÓ JAVÍTÁS

Kedves Ügyfeleink!


Szervizünk szabadság miatt 2020.12.21. és 2021.01.03 között zárva tart. Halasztható esetben kérjük, az office@car-go.hu E-MAIL címünkre, illetve sms-ben írják meg problémáikat, melyekre mihamarabb igyekszünk válaszolni!


Megértésüket köszönjük!

Kipufogó javítás


Autónk kipufogó rendszere nem csak a motorban keletkező gázok elvezetésére szolgál, a károsanyag kibocsátás csökkentésében, a hang tompításában és a motor megfelelő működésében is kulcs szerepet játszik.

A kipufogó javítás sokszor hátul foglal helyet az autóval kapcsolatos teendők listáján, azonban a hibás rendszer a motor élettartamát is csökkentheti, növelheti a fogyasztást, extrém esetben leszakadhatnak alkatrészek, mely balesethez is vezethet.

Ha rendellenességet észlelünk, érdemes minél hamarabb megvizsgáltatni a hiba okát! Szakszerű kipufogó javítással megelőzhetjük a komolyabb kiadásokat, és autónk is biztonságosan üzemelhet. 

Felkészült autószerelő csapattal, professzionális felszereléssel és megoldás orientált szolgáltatással várjuk.


Márkafüggetlen autószerelő műhelyünk a 1116 Budapest, Fehérvári út 144. szám felől közelíthető meg, és az udvarban balra leghátul, a kék épület mögött található.

Hívjon most!

A kipufogó rendszer


A rendszer a motor kipufogó torkánál kezdődik, ahol a leömlő gyűjti egybe a hengerekből távozó gázokat. Ezt egy rezgéscsillapító, majd a katalizátor követi, ennek feladata a gázok semlegesítése. A működésének hatásfokát a lambda, vagy lambdaszondák ellenőrzik, melyek a motor keverék képzésére is kihatnak a tökéletes égés érdekében. Az autó alatt egy vagy két hangtompító dob gondoskodik a zaj csillapításáról, végül a végcsőnél érünk a labirintus végéhez. Modern dízelekben – és már egyre több benzinesben is – részecskeszűrő (DPF) is található, ez a mikro méretű korom megkötését szolgálja. A teljes rendszert rugalmas felfüggesztők tartják a helyükön, és hővédő lemezek gátolják meg a nem kívánt részek felforrósodását.

Elsőre ez nem is tűnik bonyolultnak, azonban ha megtekintjük a két ábrát, látható lesz a rendszer összetettsége.

Fontos a megfelelő működés!

A tervezésénél komoly mérnöki munka kellett a megfelelő nyomásviszonyok kialakításához. A motorban üzemanyagot égetünk, és ennek az égésnek a minőségére nagymértékben kihat a kipufogógázok elvezetése. Ha ezek nem tudnak megfelelően távozni (dugulás, nem megfelelő alkatrészek, szakszerűtlen kipufogó hegesztés, rozsda miatt lecsökkent keresztmetszet, eltömődött részecskeszűrő, stb.), túl nagy lesz az ellennyomás, és égéstermék marad a hengerben. Ez nem csak a motor teljesítményét csökkenti, az égés is kitolódik, mely károsíthatja a kipufogó szelepeket, kokszolódáshoz, és kompresszió vesztéshez is vezethet. Az autónk erőtlen lesz, a fogyasztása pedig az egekbe szökik. Az el nem égett üzemanyag a katalizátorba jutva meg is olvaszthatja azt, így ha pechünk van, a kipufogó javítás mellé akár a hengerfej felújításával/cseréjével, és a katalizátor cseréjével is számolnunk kell…

A másik eset, amikor a kipufogó rendszerben túl alacsony a nyomás. Ezt jellemzően valamelyik elem (cső, dob) korrózió miatti kilyukadása okozza. Ilyenkor az égéstérből hamarabb távozik a keverék, mely a katalizátorba jutva begyulladhat, és tönkre is teheti azt. A fogyasztás és a zajszint megnő, a teljesítmény – anyagi tartalékunkkal együtt – jelentősen csökken.

Szakszerű és időben elvégzett kipufogó javítással megelőzhetőek a komolyabb hibák.

A kipufogó rendszer hibái és javítása

 

 • Jelenség: Kipufogógáz szag érezhető az utastérben.
  Hiba oka: A kipufogó rendszerünk valahol lyukas.
  Megoldás: A hiba feltárása, majd szakszerű javítása kipufogó hegesztéssel, tömítés vagy alkatrész cserével. 
 • Jelenség: Zörejek hallhatóak az autó alja felől.
  Hiba oka: Okozhatja a kipufogó felfüggesztők fáradása, a rendszeren keletkezett törés, vagy levált hővédő lemez is.
  Megoldás: A sérült vagy meghibásodott alkatrészt cserélni kell.

 • Jelenség: Világít a motor kontroll lámpa.
  Hiba oka: A lambdaszondákon keresztül a motorvezérlő figyeli a katalizátor megfelelő működését. Ha ez a szondák, vagy a katalizátor hibája miatt nem megfelelő, hibát jelez.
  Megoldás: A motorvezérlő hibatárolójának kiolvasása, a lambdaszondák és a katalizátor ellenőrzése, szükség szerint cseréje.

 • Jelenség: Világít a DPF visszajelző, vagy a motor kontroll lámpa
  Hiba oka: A részecskeszűrő eltömődött, vagy nem képes tisztítani (regenerálni) magát.
  Megoldás: A hiba feltárása, okának megszűntetése, majd kényszer regenerálás elvégzése. Súlyosabb eltömődés esetén vegyszeres tisztítás szükséges. Amennyiben ezzel sem menthető a szűrő, cserélni kell.
   
 • Jelenség: Erőtlen az autó
  Hiba oka: Dugulás a kipufogó rendszer valamelyik elemében. Okozhatja az összetört katalizátor, eldugult részecskeszűrő, de számos más oka is lehet.
  Megoldás: A probléma részletesebb feltárást igényel, ezzel megelőzhető a felesleges alkatrész csere.

Foglaljon most időpontot,

ha kipufogó javításra van szüksége!

office@car-go.hu

Hétköznap: 08.00- 17.00

1116 Fehérvári út 144. 12-es épület.